Rozwiązać nierówność
Emma: log
x(x+2)=2
Proszę krok po kroku
6 lis 14:47
konrad: to jest równanie
6 lis 14:49
konrad: najpierw dziedzina, a potem z definicji
6 lis 14:49
Emma: czyli:
D: x+2 ⇒ −2
log
x(x+2)=log
24
x+2=4
x=2
6 lis 14:52
Emma: dobrze ?
6 lis 15:01
Jack:
niedobrze. Skorzystaj z definicji logarytmu.
6 lis 15:02
Emma: to jak to powinno byc
6 lis 15:04
6 lis 15:07
Emma: czyli dziedzina
x+2>0
x>−2
a tam to gdzie jest błąd?
6 lis 15:11
Jack:
podstawa logarytmu...
6 lis 15:13
Emma: to ja nie wiem........
6 lis 15:14
Jack:
Dla logab=c dziedziną jest: a>0 ⋀ a≠1 ∧ b>0.
6 lis 15:19
Piotr:
x>0 i ≠1 i x+2>0
x2=x+2
x2−x−2=0
Δ itd.
6 lis 15:19
Jack:
frustracja...
Emmo, zobacz do czego doprowadziłaś
6 lis 15:21