Dla jakich wartości m pierwiastki są wyrazami ciągu arytmetycznego?
fhrh: Wyznacz współczynniki dla jakich wartości parametru m pierwiastki x1 i x2 równania
x2−(x+2)x−m2−1 oraz parametr m w kolejności x1, m, x2 są wyrazami ciągu arytmetycznego.
Założenia:
1.
Δ>0
2.
m=x1+x22
W książce mam jeszcze w rozwiązaniach założenie x1+x22}=u{m+2}{2
} . Dlaczego?
Powinno wyjść m=2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ=5m2+4m+8
Δm=16−160
Δm=−144 <0
I jak dalej rozwiązać to zadanie?
6 lis 14:44
fhrh: Pomoże mi ktoś z tym zadaniem?
6 lis 19:24
fhrh: Dzięki za wielkie zainteresowanie i całą okazaną pomoc...
7 lis 19:43