help:(
olkaaa: wzory Viete'a
Ułóż rownanie kwadratowe takie aby,
1) suma pierwiastków rownania byla rowna 5 oraz aby kwadrat roznicy tych pierwiastkow byl rowny
37
2)suma pierwiastków rownania była rowna −5 oraz aby suma odwrotnosci jego pierwiastkow byla
rozna 10
3)iloczyn pierwiastkow rownania byl rowny 4 oraz aby suma odwrotnosci kwadratow jego
pierwiastkow byla rowna 2
6 lis 13:35
irena_1: 1.
x2+bx+c=0
x1+x2=−b=5
b=−5
(x1−x2)2=x12+x22−2x1x2=(x1+x2)2−4x1x2=37
x1x2=c
52−4c=37
−4c=37−25=12
c=−3
x2−5x−3=0
6 lis 13:43
Piotr:
x
1 x
2 bede pisal x , y
1)
x+y = 5
(x−y)
2= x
2−2xy+y
2= x
2+y
2−2xy = (x+y)
2 −2xy −2xy = (x+y)
2 − 4xy
x
2+y
2 = (x+y)
2 − 2xy
nie jestem pewny czy dobrze
6 lis 13:44
irena_1: 2.
x
2+bx+c=0
x
1+x
2=−b=−5
b=5
| 1 | | 1 | | x1+x2 | | −b | | −5 | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| =10 |
| x1 | | x2 | | x1x2 | | c | | c | |
c=−0,5
x
2+5x−0,5=0
6 lis 13:45
irena_1: 3.
x
2+bx+c=0
x
1x
2=c=4
| 1 | | 1 | | x12+x22 | |
| + |
| = |
| = |
| x12 | | x22 | | (x1x2)2 | |
| | (x1+x2)2−2x1x2 | | b2−2c | |
= |
| = |
| =2 |
| | (x1x2)2 | | c2 | |
b
2−8=32
b
2=40
b=2
√10
x
2+2
√10x+4=0
6 lis 13:49
olkaaa: dlaczego w 1 x1+x2=−b
6 lis 14:10
olkaaa: i czemu x1x2=c
6 lis 14:11
aniabb: bo a=1
6 lis 14:13
olkaaa: aaaa no tak
6 lis 14:19
olkaaa: mam jeszcze takie pytanko (x1−x2)
2 = (x1+x2)
2 − 4x1x2

?
6 lis 14:20
Piotr:
no tak wyprowadzilem
6 lis 14:33
olkaaa: ok bardzo dziekuje wszystkim za pomoc
6 lis 14:44