...
kasia: zapisz przybliżenie liczby 20082008 w postaci a*10n,gdzie a∊<1,10) i n∊N
6 lis 11:47
irena_1: 20082008≈20002008=22008*(103)2008≈22010*106024=(210)201*106024≈
≈(103)201*106024=10603*106024=106627
210=1024≈1000=103
6 lis 12:14
aniabb: raczej znów z logarytmami
2008 log 2008 = 2008 *3,302 = 6631 ≈6*103
6 lis 12:17
Eta:
6631≈ 7000= 7*103
6 lis 12:21
kasia: dziękuję

...a przybliżenie liczby 5
67?
6 lis 12:28
kasia: ...albo raczej ile to jest 567?
6 lis 12:36
6 lis 12:46
AC:
2008log2008 =6631,95 ⇒ n=[6631,95] = 6631 m={6631,95}=0,95 ⇒
⇒a=10m = 8,912509381
ostatecznie
8,912509381*106631
6 lis 12:58
kasia:
6 lis 13:01
aniabb: no tak..nam wyszło 6631cyfr w tej liczbie
6 lis 13:08
AC:
dokładnie 6632 cyfr
bo przykład 2,1*102 =210 są 3 cyfry
6 lis 13:17