równanie
triszmisz: jak mam dalej to rozwiązać
4x2(3x2−2)−9(3x−2)=0
6 lis 11:33
triszmisz: Pomoże ktoś

?
6 lis 11:43
aniabb: a jak było wcześniej?
6 lis 11:43
irena_1: A skąd masz takie równanie? To początek zadania?
6 lis 11:44
triszmisz: nie , początek równani to
12x3(3x2−2)−9(3x−2)=0
6 lis 11:45
Aga1.: W pierwszym nawiasie nie powinno być do kwadratu lub w drugim nawiasie powinien być kwadrat.(
tak mi się wydaje)
6 lis 11:48
triszmisz: Początek jest taki
12x3−8x2−27x+18=0
6 lis 11:50
triszmisz: tamto mi sie pomyliło
6 lis 11:51
aniabb:
4x2(3x−2)−9(3x−2)=0
(4x2−9)(3x−2)=0
(2x−3)(2x+3)(3x−2)=0
6 lis 11:58
Aga1.: 4x2(3x−2)−9(3x−2)=0
(4x2−9)(3x−2)=0
4x2−9=0 lub 3x−2=0
dokończ
6 lis 12:00
triszmisz: ale to jeszcze nie koniec rozwiazania?
6 lis 12:00
aniabb: koniec będzie jak podasz x=.. lub x=... lub x=...
6 lis 12:09
triszmisz: x=2x−3 lub x=2x+3 lub x=3x−2
6 lis 12:12
Eta:
A może nie będzie "końca" ?
6 lis 12:12
aniabb: 2x−3=0 lub 2x+3=0 lub 3x−2=0 ... wylicz x
6 lis 12:14
triszmisz: x=−3/2
x=3/2
x=2/3
6 lis 16:45
6 lis 16:47