punkty A (-2, 3) B (1, -2) są dwama kolejnymi wierzchołkami rombu ABCD
asia .....pomocy!: punkty A (−2, 3) B (1, −2) są dwama kolejnymi wierzchołkami rombu ABCD , a prostą o równaniu
y=x+5 jest jego osią symetri wyznacz współrzędne wierzchołka CD .
6 lis 11:30
irena_1: Dana oś symetrii przechodzi przez A.
Druga jest do niej prostopadła przechodzi przez B.
y=−x+k
−2=−1+k
k=−1
y=−x−1
Wspólny punkt obu osi:
O=(x, y)
y=x+5
y=−x−1
2y=4
y=2
x=−3
O=(−3, 2)
Wektor AO jest równy wektorowi OC
C=(c1, c2)
[−3+2, 2−3]=[c1+3, c2−2]
c1+3=−1
c2−2=−1
c1=−4
c2=1
C=(−4, 1)
6 lis 11:40
asia .....pomocy!: dzieki
6 lis 11:42
Aga1.:

Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej l przechodzącej przez punkt B.
y=−x+b
−2=−1+b
b=−1
m: y=−x−1
Znajdź punkt S przecięcia prostych l oraz m rozwiązując układ równań.
Punkty C i D znajdziesz wykorzystując wzór na środek odcinka lub z równości wektorów.
6 lis 11:45
Eta:
6 lis 11:46