wielomainy -dzialania
triszmisz: mając dane W(x)=x3−2x+1 Q(x)= −x3+3x P(x)=2x+3 Wykonaj działanie 2W(x)−5Q(x)+W(x)*P(x)
6 lis 11:29
triszmisz: proszę o pomoc
6 lis 11:38
chyba: −2x3−64x+2
6 lis 11:41
triszmisz: Ale to wynik końcowy?
6 lis 11:42
chyba: tak
6 lis 11:43
6 lis 11:44
triszmisz: A możesz mi wyjaśnić jak doszedłeś/aś to tego wyniku?
6 lis 11:44
triszmisz: 2*(x3−2x+1)−5*(−x3+3x)+(x3−2x+1)*2x+3
a może ktoś pomóc jak mam dalej to zrobić?
6 lis 11:53
6 lis 11:55
triszmisz: (3x3−4x+2)−(5x3+15x)+x3−2x+1*2x+3
tak?
6 lis 11:58
tri: 2x3−4x+2+15x3−15x+2x4+3x3−4x2−6x+2x+3=
6 lis 12:01
aniabb: byłoby dobrze, ale zjadłeś ostatni nawias ..masz W(x) pomnozyć przez CAŁE P(x)
6 lis 12:06
triszmisz: 20x3
6 lis 12:06
aniabb: 2*(x3−2x+1)−5*(−x3+3x)+(x3−2x+1)*(2x+3) od tego miejsca jeszcze raz
6 lis 12:15
triszmisz: (2x3−4x+2)−(5x3−15x)+(x3−2x+1)*(2x+3)
?
6 lis 12:21
triszmisz: ?
6 lis 12:41
aniabb: ok..nie napisałeś nawiasu, ale pomnożyłeś .... więc uporządkuj
2x3−4x+2+15x3−15x+2x4+3x3−4x2−6x+2x+3=
6 lis 13:12
emilka: 2x3−4x+2+15x3−15x+2x4+3x3−4x2−6x+2x+3=
=4x4+20x3−4x2−23x+5
6 lis 13:24
triszmisz: dziękuję bardzo Emilko i aniubb
pozdrawiam
6 lis 16:40