Obliczyć sumę szeregu
Dariusz: obliczyć sumę szeregu:
6 lis 10:46
Basia:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
zauważ, że |
| = |
| − |
| |
| | n(n+2) | | n | | n+2 | |
6 lis 10:55
Dariusz: Tyle to i ja wiem, jak to dalej rozwiązać ?
6 lis 22:56
Krzysiek: a rozpisałeś tą sumę...?
6 lis 23:23
Dariusz: Zrobi mi ktoś to zadanko od podstaw tak jak powinno być zrobione od A do Z ? Bo chce się
sprawdzić a pytając mnie co post to nie za bardzo się sprawdzę. Doszedłem do momentu skracania
się ułamków..
6 lis 23:25
Krzysiek: "a pytając mnie co post to nie za bardzo się sprawdzę. "
A wg mnie właśnie tak się sprawdzisz.
Ułamki się skracają i co zostaje?
6 lis 23:27
Dariusz: 1,5
6 lis 23:28
Krzysiek: W sumie teraz zauważyłem, że jest błąd w tym co Basia napisała
| | 1 | |
(zapewne zobaczyła to samo co ja, tzn: |
| ) |
| | n(n+1) | |
Więc musisz najpierw rozbić na ułamki proste a potem rozpisać sumę. I napisz od jakiego 'n'
sumujesz bo tak to nie wiadomo ile ta suma ma wynosić.
6 lis 23:35
Dariusz: ZAPYTAM KOLEJNY RAZ:
CZY ZNAJDZIE SIĘ OSOBA KTÓRA ROZWIĄŻE MI TO ZADANIE OD POCZĄTKU DO KOŃCA

? JUTRZEJSZE
KOLOKWIUM NIE POCZEKA AŻ TO ZROZUMIEM .....
6 lis 23:38
Krzysiek: " I napisz od jakiego 'n' sumujesz bo tak to nie wiadomo ile ta suma ma wynosić."
Może ktoś za Ciebie rozwiąże całe zadanie, ale najpierw musi ten ktoś wiedzieć co ma liczyć.
6 lis 23:41
Dariusz: n=1
6 lis 23:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 1 | | 0.5 | | 0.5 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| n(n+2) | | n | | n+2 | | 2 | | n | | n+2 | |
wypisz sobie 4 pierwsze elementy:
0.5*(1/1 −
1/3)
0.5*(1/2 −
1/4)
0.5*(
1/3 −
1/5)
0.5*(
1/4 − 1/6)
0.5*(
1/5 − 1/7)
jeżeli dodasz to do siebie to co otrzymasz

a teraz co będzie w tej sumie ... jeżeli jest to nieskończona suma

jeżeli sam dasz radę odpowiedzieć na to pytanie ... to mam nadzieję, że zapamiętasz to i
napiszesz kolokwium
6 lis 23:43