zadania
paula: zad.1
tabela 1.4. zawiera wartości wektora położenia dla samochodu wyścigowego poruszającego się po
prostoliniowym torze podczas próby szybkościowej
a) analizując dane , wyznacz wartości prędkości samochodu
b) narysuj wykres zależności wartości położenia od czasu i za jego pomocą wyznacz wartości
prędkości samochodu
tabelka 1.4
położenie [m] 0 85 170 255 340
czas t[s] 0 1 2 3 4
zad.2 samochód rusza z przyspieszeniem 2 m/s2
a) jaka prędkość uzyska po 10 s ?
b) jaka drogę przebędzie w ciągu 10 s ?
c) po jakim czasie jego prędkość będzie równa 24 m/s?
zad.3 jadąc po prostoliniowym odcinku toru kolejowego , pociąg przyspiesza jednostajnie od
prędkości 4m/s do 20m/s w ciągu 10 s .
a) jaka jest wartość przyspieszenia pociągu ?
b) znając prędkość początkowa i końcowa , oblicz prędkość średnia .
c) jaka drogę przebędzie pociąg w czasie przyspieszania ?
zad.4 dźwig przedstawiony na ilustracji 6.4 podnosi ciężar 50N na dach budynku . jaka prace
wykona dźwig .
do dach budynku jest 40 metrów .
od budynku do ciężara wynosi 30 m
od dachu do ciężara wynosi 50 m (wychodzi trójkąt prostokątny )
6 lis 09:01
aniabb:
| | Δx | | 85 | | 170 | | 340 | |
v= |
| = |
| = |
| = |
| = 85m/s ruch jednostajny |
| | Δt | | 1 | | 2 | | 4 | |
6 lis 09:24
aniabb:
zad.2.
a) v=at = 2*10=20m/s
b) s=at2/2=2*100/2=100m
c) t=v/a=24/2=12s
zad.3.
a) a=Δv/t = (20−4)/10=1,6m/s2
b) jednostajnie przyśpieszony więc vśr=(vp+vk)/2=(4+20)/2=12
c) s=vpt+at2/2=4*10+1,6*100/2=40+80=120m
6 lis 09:30
aniabb: zad4 W=F*h =50N*40m=2000J
jak nie ma tarcia to praca nie zależy od drogi.. przesuwanie w bok nie potrzebuje pracy
przeciwko grawitacji
6 lis 09:32
irena_1: 2.
v
0=0
a)
t=10s
v
k=at
b)
c)
6 lis 09:32