analityczna
PuRXUTM: Prosta k przechodzi przez punkt A=(3,2) i przecina dodatnie półosie układu współrzędnych w
takich punktach, że iloczyn ich odległości od punktu (0,0) wynosi 25. Znajdź równanie prostej
k.
Zacząłem tak
k: y=ax+2−3a
Obliczyłem punkty wspólne z osiami współrzędnych
| | 3a−2 | |
A=( |
| ,0) B=(0,2−3a) S=(0,0) |
| | a | |
Podstawiłem do wzoru
IASI * IBSI=25 i zacząłem liczyć ale wyszła mi na końcu sprzeczność że nie ma takiego a
6 lis 00:28
pigor: ... , otóż z warunków zadania wynika, że szukasz prostej
xa+yb=1 takiej że
ab=25 i 3a+2b=1 ⇔ ab=25 i 3b+2a=ab ⇔ 3b+2a=25 i ab=25 ⇔
⇔
2a=25−3b i 2a*b=50 ⇒ (25−3b)b=50 ⇒ ... ⇒
b=a=5 , zatem
x5+
y5=1 ⇔
x+y=5 ⇔
x+y−5=0 − szukana prosta . ...
6 lis 00:56
PuRXUTM: Dzięki pigor, będę to musiał powoli rozkminiać

w nagrodę że Ci się chciało
6 lis 00:59
Ann:

A=(3,2)
B=(0,y
b)
C=(x
c,0)
y
b *x
c =25
k: y=ax+b
2=3a+b
0=a*x
c +b
y
b=a*0+b ⇒b=y
b
y
b *x
c =25
b=y
b
y
b *x
c =25
| | 2−yb | |
0=xc* |
| +yb ⇔ 2/3xc − xc *yb /3 +yb=0 ⇔2/3 xc+yb =25/3 ⇔yb=25/3−2/3 xc |
| | 3 | |
x
c*(25/3−2/3x
c)=25 |*(−3/2)
| | 75 | | 75−8 | | 25*3*67 | |
Δ=(75/2)2−4*(75/2)= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
reszte niewiadmych wyliczasz podstawiajac do odpowiednich rownan
6 lis 01:09
PuRXUTM: dzięki Ann
6 lis 01:13