Matematyka dyskretna (Rachunek predykatów,zdań, zbiorów) - pomoc w rozwiązaniu
polaris: Witam!
Moje zadanka pochodzą z Matematyki dyskretnej − takiej bardziej algorytmicznej. Doskonale
operuję na tabelkach (system 0,1), jednak gorzej jest z podstawianiem/przekształcaniem zdań,
wyrażeń. Jeżeli ktoś nie chce umieszczam pełnych rozwiązań to proszę chociaż o wyniki −
próbuję to sam rozwiązać, ale nie znam poprawnych odpowiedzi. Proszę o pomoc z tymi zadaniami:
1.Wyznacz zbiór potegowy zbioru wszystkich pierwiastków wymiernych równania:
x2 – 2 = 0
2.Sprawdź, że następujące wyrażenie jest tautologią:
(q implikacja p) * (nie p implikacja q) * (q implikacja q) = p* nie q
3.Posługując się diagramami Venny, udowodnij następujące zawieranie się zbiorów:
A roznica symetryczna B zawiera sie w (A roznica symetryczna C) zawiera sie w (B
roznica symetryczna C)
4.Niech S = {1,2,3,4} Wyznacz P(S).
5.Dane są zbiory A i B oraz ich moce |A| i |B|. Wyznacz moc zbioru P(AxB)
6. Wykaż, że dla liczb rzeczywistych zachodzi |x| + |y| => |x + y|.
7. Wykaż, że nie Q implikacja nie P jest równoważne P implikacja Q.
8. Udowodnij, że iloczyn dwóch liczb nieparzystych jest liczba nieparzystą.
9. Dana jest baza faktów: a, b, c oraz baza reguł:
R1: If f and e, then g
R2: If a and c, then e
R3: If a and b, then d
R4: If d and e, then f
Czy g należy do bazy faktów (daje się wyprowadzić z ww. bazy)?
5 lis 23:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
6.
wskazówka:
a) niech x,y takiego samego znaku (co zapisujesz jako x*y≥0) tu wyjdzie równość
b) niech x,y różnych znaków (co zapisujesz jako x*y<0) tu wyjdzie nierówność
6 lis 00:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
7.
to jest zwykła logika
6 lis 00:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
8.
niech x = 2n+1 ; n∊Z
niech y = 2k+1 ; k∊Z
x*y = (2n+1)(2k+1) = 4nk + 2(n+k) + 1 = 2(2nk+n+k) + 1 = 2m+1 ; gdzie m∊Z
6 lis 00:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
9. (to na czuja robię)
z R2 mamy 'e'
z R3 mamy 'd'
więc z R4 mamy 'f'
w takim razie z R1 mamy 'g'
więc tak ... należy do bazy faktów
6 lis 00:23
Godzio:
1.
A = {−√2,√2}
P(A) = { ∅, {−√2,√2}, {−√2},{√2} }
6 lis 00:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
a pierwsze pięć to nie na tą porę dnia
miłego
6 lis 00:24
aniabb:
1. pierwiastków wymiernych brak A=∅
2. (q⇒p)⋀(~p⇒q)⋀(q⇒q)⇔(p⋀~q)
A B C D E
p q (q⇒p) (~p⇒q) (q⇒q) A⋀B⋀C (p⋀~q) D⇔E
1 1 1 1 1 1 0 0
1 0 1 1 1 1 1 1
0 1 0 1 1 0 0 1
0 0 1 0 1 0 0 1
6 lis 07:32
aniabb:

3. nie wiem co autor miał na myśli ..ale
kółeczka to diagramy Venna
niebieski A roznica symetryczna B
zielony (A roznica symetryczna C)
fioletowy (B roznica symetryczna C)
6 lis 07:38
aniabb: P(S) = { ∅, {1}, {2}, {3}, {4}, {1,2} , {1,3} , {1,4} , {2,3} , {2,4} , {3,4} , {1,2,3} ,
{1,2,4}, {1,3,4}, {2,3,4}, {1,2,3,4} }
6 lis 07:43
aniabb: 5. |AxB| = |A| * |B|
6 lis 07:44