Zbadać zbieżność Szeregu Liczbowego.
xologo: Witam,
Proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego przykładu z szeregów liczbowych, należy zbadać
zbieżność. Wydaje mi się powinno się skorzystać z kryterium porównawczego, ale nie potrafię
dopasować bn.
√n sin2pin
Z góry dzięki za szybką pomoc,
5 lis 23:38
Godzio:
sinx < x
| | π | | π2 | | π2 | |
√nsin2 |
| < √n * |
| = |
| |
| | n | | n2 | | n3/2 | |
A ten szereg będzie już zbieżny
5 lis 23:47
xologo: Ok, dzięki za pomoc, szukałem właśnie jakieś własności, którą mógłbym zastosować.
Mam problem jeszcze z takimi przykładami:
(2n)!n2n
(n+1)!n2n
Próbuje to rozpisywać z D'Alamberta, ale wychodzą mi jakieś głupoty, które ciężko skrócić?
Mógłby ktoś rozpisać z jeden z tych przykładów na wzór?
Pzdr.
6 lis 00:12
Godzio:
| | n2n | |
U{(2n + 2)!}{(n + 1)2n + 2 * |
| = |
| | (2n)! | |
| (2n + 1) * 2(n + 1) | |
| * n2n = |
| (n + 1)2n + 2 | |
| 4n + 2 | | 4n + 2 | |
| * n2n = |
| * (U{n}{n + 1))2n |
| (n + 1)2n * (n + 1) | | n + 1 | |
| | 4 | |
Po policzeniu granicy wychodzi: |
| < 1 zbieżny |
| | e2 | |
6 lis 00:18
Godzio:
Nawiasów nie podomykałem, ale chyba wiadomo o co chodzi
6 lis 00:19
xologo: Ok, dzięki, a takie zadanie? Kryterium porównawcze zastosować ln n ≤ n − 1 ? Tylko jak później
udowodnić , że n−1 jest zbieżne?
∑ ln 1+n2n2
6 lis 13:34