Monotoniczność ciągu
asdf: Sprawdź monotoniczność ćiągu:
| | (2n)! | |
an= |
| , jakies wskazowki? |
| | n! | |
5 lis 23:32
Godzio:
| an + 1 | |
| > 1 ⇒ an rośnie |
| an | |
5 lis 23:33
asdf: w sumie moglem to sam zrobic xd, no to teraz inny przyklad:
5 lis 23:36
Godzio:
a
n+1 − a
n = ...
Pewnie nie będzie ani taki ani tak
5 lis 23:38
asdf: hm


juz probowalem tak rozpisac, ale wychodziły mi jakies kosmosy..
5 lis 23:39
Godzio:
A tam kosmosy:
| | (−1)n+1 | | (−1)n | | (−1)n | | (−1)n | |
an + 1 − an = − |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | n + 1 | | n | | n + 1 | | n | |
| | 2n + 1 | |
(−1)n * |
| > 0 dla n = 2k i < 0 dla n = 2k − 1 |
| | n | |
Zatem ciąg nie jest monotoniczny
5 lis 23:41
asdf: nie kumam drugiej linijki skad co sie wzielo
5 lis 23:44
Godzio: | | 2n + 1 | |
Powinno być |
| |
| | n(n + 1) | |
Teraz wiadomo ?
5 lis 23:45
asdf: no wlasnie nie wiem skad to sie wzielo. Jak to wyliczyles po kolei od
5 lis 23:48
Godzio:
| | 1 | | 1 | | n | | n + 1 | |
(−1)n ( |
| + |
| ) = (−1)n * ( |
| + |
| = |
| | n + 1 | | n | | n(n + 1) | | n(n + 1) | |
| | n + n + 1 | | 2n + 1 | |
= (−1)n * |
| = (−1)n * |
| |
| | n(n + 1) | | n(n + 1) | |
5 lis 23:49
asdf: aaaa! wystarczylo napisac, ze wylaczasz (−1)
n przed nawias

i napisac jeszcze, ze k∊C ?
5 lis 23:53
Godzio:
Jakie k

?
5 lis 23:55
Godzio: A to, studia to k ∊ Z C − zespolone
5 lis 23:55
asdf: ...> 0 dla n = 2k i < 0 dla n = 2k − 1
5 lis 23:55
asdf: tak, tak, wiem, ze Z, tylko z przyzwyczajenia wole pisac C
5 lis 23:56
asdf: hmm.. a Gdy k bedzie rowne np: −1, to wtedy wyjdzie, ze n=−2, co nie jest prawda bo n∊N+
5 lis 23:57
Godzio:
Nie zwróciłem uwagi,
n = 2k − 1 > 0 k ∊ N
5 lis 23:59
asdf: lubie zauwazac takie rzeczy! wtedy chociaz troche poprawiam sobie samopoczucie xd dzieki
wielkie
6 lis 00:00
asdf: | | 2n | |
Jeszcze takie drobny pytanie an= |
| > 0, tak? Wtedy mogę zastosować an+1 : an |
| | (n+1)! | |
6 lis 00:02
Godzio:
Tak
6 lis 00:03
asdf: No to super, dzieki!
6 lis 00:03