Wykaż, że
pyto7: Jeżeli w trójkącie o bokach a, b, c środkowe porpowadzone na boki a i b przecinają się pod
kątem prostym, to c2=15(a2+b2)
5 lis 23:15
pyto7: →Δ←
5 lis 23:20
colo: Zastosuj dwa razy twierdzenie Pitagorasa do odpowiednich trójkątów, pamiętając o tym, że
środkowe przecinają się w stosunku 2:1.
5 lis 23:29
pyto7: Mam zastosować twierdzenie Pitagorasa posiadając tylko 1 bok?
5 lis 23:37
pyto7: Aaaa.. Ogarniam
5 lis 23:39
pyto7: Dzięki
5 lis 23:40
colo: Proszę
5 lis 23:47
Vax:

Nie trzeba korzystać z tego, że środkowe przecinają się w stosunku 2:1, wystarczy sam Pitagoras
i fakt, że odcinek łączący środki dwóch boków w trójkącie jest równy połowie długości 3 boku
| | c | | a | | b | | 1 | |
c2 + ( |
| )2 = ( |
| )2+( |
| )2 ⇔ c2 = |
| (a2+b2) cnd. |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 5 | |
5 lis 23:55