matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)))
radek:
liczba −3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x
3
−6x
2
−mx+54. wyznacz parametr m. m=9? bo: x
2
(x−6)−9(x−6) (x
2
−9)(x−6) nie wiem czy dobrze to robie
5 lis 23:10
PuRXUTM:
po prostu W(−3)=0 W(x)=x
3
−6x
2
−mx+54 0=(−3)
3
−6(−3)
2
−m(−3)+54 i liczysz
5 lis 23:12
radek:
aha dzieki
5 lis 23:13