Jak zabrać sie za to zadanie ?? Ma ktoś jakiś pomysł ??
Nico : Koło w rowerze ma 26 cali. Ile obrotów na minute wykonuje koło, jeśli jedzie z prędkością
20km\h ?
5 lis 23:07
aniabb: 26*2,54 cm =66cm=0,66m
20km/h=20000m/60min
2000/6 / 0,66 =5obr / min
5 lis 23:14
Nienor: 26 cali średnicy, promienia?
26cali to 0,0006604 km
L=2πr
| | 1 | |
w ciągu 1 min rower pokonuje drogę: s= |
| km
|
| | 3 | |
5 lis 23:15
Nico : Tak jak rozumiem z treści to chodzi o średnice,ale o co dokładnie autorowi chodziło to nie mam
pojęcia.
Obstaje przy średnicy
5 lis 23:20