stopa efektywna
melania: W minionym roku w banku A efektywne oprocentowanie rachunku walutowego W1 wynosiało 3,5%,
rachunku walutowego W2 zaś 4,2%. Na początku roku kurs waluty W1 wynosił 17 zł, na koniec roku
19,5zł. W tym czasie kurs waluty W2 wzrósł z 16 na 17,5 zł
a) jaką kwotę w złotych otrzymała na koniec tego roku osoba, która na początku roku wpłaciła na
każdy rachunek walutowy kwotę o wartości równej 1000 zł?
b) Obliczyć stopę rocznego wzrostu wartości lokaty wyrażonej w zł dla rachunku W1. Wyprowadzić
zależność tej stopy od stopy efektywnego oprocentowania rachunku W1 i kursu waluty W1 na
początek i koniec roku.
5 lis 22:58
aniabb: a)
W1 W2
1000,00 zł 1000,00 zł
58,82 W1 62,50 W2
60,88 W1 65,13 W2
1187,21 zł 1139,69 zł
187,21 zysk 139,69 zysk
18,72 % 13,97 %
b) r=0,1872
6 lis 08:24
melania: ale nie rozumiem, skad sie wziely te wszystkie liczby.
58,82 W1 62,50 W2
60,88 W1 65,13 W2
1187,21 zł 1139,69 zł
6 lis 17:00
aniabb: 1 rządek tyle kasy w walucie dostała
2 rządek tyle ma kasy z procentami
3 rządek tyle ma złotówek z tej kasy
6 lis 22:29
melania: a, dziekuje.
6 lis 23:04
melania: a jak jest policzone
58,82 W1 62,50 W2 i
1187,21 zł 1139,69 zł
6 lis 23:08
aniabb: miała 1000zł kupiła walutę W1 po 17zł za szt więc 1000/17 = 58,82 jednostek waluty dostała
58,82 + 3,5%z 58,82 = 60,88 kasy po roku
sprzedaje walutę po 19,50zł więc 60,88*19,50 = 1187,21 zł ma
analogicznie W2
7 lis 07:49
melania: juz wszystko jasne.

.
7 lis 13:11