..
anonim: dany jest wielomian trzeciego stopnia o wspolczynniku 1 przy najwyzszej potedze ktorego
pierwiastkami sa liczby 4 i −2. znajdz trzeci pierwiastek jesli wiadomo ze wartosc wielomianu
w punkcie 3 jest rowna 15
5 lis 22:48
ICSP: w(x) = (x−4)(x+2)(x−c)
w(3) = 15
15 = −1 * 5 * (3−c)
3−c = −3
c = 6
5 lis 22:50
PuRXUTM: y=a(x−x
1)(x−x
2)(x−x
3) spróbuj pokombinować

podpowiem że a to wspolczynniku przy
najwyzszej potędze, x
1, x
2, x
3 to pierwiastki wielomianu
5 lis 22:50
Aga1.: w(x)=(x−4)(x+2)(x−c) −postać iloczynowa, c−trzeci pierwiastek.
Oblicz c
w(3)=15
(3−4)(3+2)(3−c)=15
5 lis 22:51
PuRXUTM: no i
ICSP zepsuł zabawę...
5 lis 22:51
anonim: dziekuje wam wszystkim, juz wiem w jaki sposob to rozwiazac
5 lis 23:06