Dowód na niewymierność
~: Udowodnij niewymierność liczby √7+√2
5 lis 22:42
ICSP: √7 +√2 = x
x2 = 7 + √2
x2 − 7 = √2
x4 − 7x2 + 49 = 2
x4 − 7x2 + 47 = 0
ponieważ 47 jest liczbą pierwszą wystarczy zatem sprawdzić :
w(1) = 1 − 7 + 47 ≠ 0
w(−1) = 1 − 7 + 47 ≠ 0
w( 47) = 474 − 7 * 472 + 47 ≠ 0
w(−47) = 475 − 7 * 472 + 47 ≠ 0
więc z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu liczba √7 + √2 jest liczba
niewymierną.
5 lis 22:45
ICSP: zamień 7 na 14 i będzie
5 lis 22:46
Nienor: Dowód niewprost, więc zakłądam, że √7+√2 jest liczbą wymierną:
√7+{2}=c i c∊ℚ+
7+√2=c2
√2=c2−7, liczba wymierna podniesiona do kwadratu jest wymierna, wynikałoby z tego, że √2
jest wymierny, a nie jest, wiec c też musi być niewymierne (jego kwadrat też ma być taki)
5 lis 22:47
~: Dzięki!
5 lis 22:47