q
Jarek: Rozwiązać w liczbach całkowitych równanie
5x+2y−z=6
Rzecz byłaby jasna dla mnie, gdyby były 2 niewiadome.Ma ktoś pomysł na to zadanko ?
5 lis 22:33
Aga1.: z=5x+2y−6
(x,y,5x+2y−6), gdzie x,y ∊C
Np. (0,0,−6)
5 lis 22:48
Jarek: Aha, dlaczego znak zmiennej "z" jest na plusie skoro nie zmienialiśmy strony ? tak samo z
pozostałą częścią ?
5 lis 23:08
PW: Zamiast napisać a=b, Aga1 napisała b=a, a Ty się zastanawiasz?
Jest tu ważniejszy problem: rozwiązać równanie to wskazać wszystkie możliwe trójki liczb
spełniające to równanie. Podanie przykładu nie wystarczy. Jest to tzw. równanie diofantyczne,
trzeba by o tym poczytać (to wskazówka, bez ironii, sam już nie pamiętam).
6 lis 12:00
AS: Wykorzystuję fakt,że współczynnik przy z jest równy 1.
Wtedy przyjmując x = m , y = n otrzymam rozwiązanie
z = 5*m + 2*n − 6 gdzie m i n ∊ C
np. m = 10 , n = 0 => z = 44
Rozwiązaniem trójka liczb (10,0,44)
6 lis 12:41
AC:
rozwiązaniem:
x=(1+2k)(z+6)
y=−(2+5k)(z+6)
gdzie k;z∊C
6 lis 12:44
AC:
nie do końca tak prawidłowo:
x=(z+6) + 2k
y= −2(z+6) − 5k
6 lis 13:51