Wlasnosci funkcji
asdf: Sprawdz, czy funkcja jest roznowartosciowa:
Wiem, że aby funkcja była różnowartościowa, to f(x
1) ≠ f(x
2), x
1 ≠ x
2, tylko jak to
zastosować w zadaniu?
| x1 | | x2 | |
| ≠ |
| , co dalej? |
| |x1|+1 | | |x2|+1 | |
5 lis 22:33
irena_1: Funkcja jest różnowartościowa, jeśli z równości f(a)=f(b) wynika równość a=b.
| | a | | b | |
Jeśli |
| = |
| , to liczby a i b muszą być tego samego znaku. |
| | |a|+1 | | |b|+1 | |
Niech a, b>0.
Wtedy
ab+a=ab+b
a=b
Jeśli obie są ujemne, to
−ab+a=−ab+b
a=b
Wynika stąd, że funkcja f(x) jest różnowartościowa
5 lis 22:51
asdf: na lekcjach tez robimy tak f(a)=f(b) wynika równość a=b.. A do czego w takim razie jest to:
f(a)≠f(b) wynika równość a≠b?
5 lis 23:01
nina78: a≠b ⇒ f(a)≠ f(b)
5 lis 23:02
asdf: hm? ;>
5 lis 23:03