:))
Mati_gg9225535:
x
3−logx3=900
| | x | |
tam jest log |
| dziedzine sobie wyznaczyłem  jak to teraz sprytnie podejść  prówbowałem |
| | 3 | |
| | x | |
z pomocniczą niewiadomą za log |
| ale mi potem nie wychodzilo  jakąś radę prosze  |
| | 3 | |
5 lis 22:26
Mati_gg9225535: otrzymałem coś takiego
(3*10t)3−t=900
5 lis 22:27
ZKS:
| | x | |
log ( |
| ) = y ⇒ x = 3 * 10y |
| | 3 | |
3 * 10
y(3 − y) = 900
10
−y2 + 3y = 10
2
−y
2 + 3y = 2
y
2 − 3y + 2 = 0
(y − 1)(y − 2) = 0 ⇒ y = 1 ∨ y = 2
x = 3 * 10 ∨ x = 3 * 10
2
5 lis 22:31
ZKS:
Jej przepraszam za pomyłkę.
5 lis 22:32
Mati_gg9225535: dziekuje
5 lis 22:32
Mati_gg9225535: gdzie ta pomyłka
5 lis 22:33
Mati_gg9225535: w wyliczaniu x prawdopodobnie ?
5 lis 22:33
ZKS:
3 * 10−y2 + 3y = (3 * 10)2
5 lis 22:34
Mati_gg9225535: okej
5 lis 22:35
ZKS:
Proszę.
5 lis 22:36
ZKS:
Można też zlogarytmować obustronnie.
5 lis 22:36
Mati_gg9225535: ok

to ja sobie wstawie moje t

tylko zle wtedy wyliczylem x

dzieki
5 lis 22:36
Mati_gg9225535: nie no chwila chwila
5 lis 22:38
Mati_gg9225535: 2 linijka, czemu tylko 10t podnosisz do potegi (3−y) a trójki już nie ?
5 lis 22:39
Mati_gg9225535: 10y *
5 lis 22:39
Eta:
Hejj

Rozwiązywałam to równanie kilka dni temu
5 lis 22:40
ZKS:
(3 * 10y)3 − y = (3 * 10)2
5 lis 22:41
ZKS:
Hej
Eta.

Ja jak pamiętam to chyba rok temu je robiłem albo dwa.
5 lis 22:42
Mati_gg9225535: wiem ze jak teraz porównam 3−y=2 −−> y=1 ale tak chyba nie moge sobie zrobic majac różne
wartości w nawiasach
5 lis 22:44
Mati_gg9225535: ok wymyslilem

dzieki jeszcze raz
5 lis 22:51
Mati_gg9225535: 3
3−y * 10
3y−y2 = 3
2 * 10
2
3−y=2 ⋀ 3y−y
2=2
y=1 ⋀ y
2−3y+2=0
t=1 v t=2
w czesci wspolnej t=1
5 lis 22:51
Mati_gg9225535: w odpowiedziach mam x=30 (tak mi wyszlo) ale do tego jeszcze jest odp że x może byc równe 100

skąd to ? : <
5 lis 22:55
5 lis 23:55