Punkt wsp
aflie: Pytanie: Kiedy proste mają punkt wspólny?
5 lis 22:22
Nienor: jak nie są równoległe, gdzieś, kiedyś się spotkają.
5 lis 22:23
PuRXUTM: gdy się przecinają ( wtedy i tylko wtedy gdy nie są równoległe )
chyba że są równoległe i się pokrywają, to mają nieskończenie wiele wspólnych punktów
5 lis 22:24
Kejt: kiedy po podstawieniu tego samego argumentu do obydwu z tych funkcji wyjdzie Ci ta sama
wartość.
5 lis 22:25
aflie: Ok. W takim razie jak to się oblicza kiedy podane mam 3 proste i muszę znaleźć ich punkt
wspólny?
5 lis 22:25
PuRXUTM: napisz treść zadania

najlepiej
5 lis 22:27
Kejt: zrób sobie układ równań..
5 lis 22:28
aflie: | ⎧ | 2x − 3y − 9 = 0 | |
| ⎨ | x + y − 5 = 0 |
|
| ⎩ | −x + y + 7 = 0 | |
Nigdy nie wiem jak się za to zabrać − skupiam się dwóch równaniach, a potem wracam do
trzeciego?
5 lis 22:32
Kejt: em..trochę dziwny...trzy równania a tylko dwie niewiadome
5 lis 22:34
aflie: Generalnie to są 3 proste: k, m, n − i jak tu wyznaczyć ich pkt wspólny
5 lis 22:36
PuRXUTM: jeżeli 3 proste mają się przecinać w jednym punkcie to wyliczasz ten punkt z równań dwóch
prostych i podstawiasz go do trzeciej prostej i sprawdzasz czy należy. jak należy to mają
punkt wspólny,a jak nie to nie
5 lis 22:38
Kejt: proponuję dodać do siebie 2 i 3 równanie
5 lis 22:39
aflie: Dobra z rów. 2 i 3 mam y = −1
Po podstawieniu do 1 mamy x = 3
W zadaniu dany był pkt P(3, −1) czyli jak rozumiem te proste nie mają pkt wspólnego..
5 lis 22:43
PuRXUTM: z równań 2 i 3 wylicz jeszcze x bo wyliczyłaś(łeś) tylko y
5 lis 22:44
Kejt: przecież wyszedł Ci punkt 3;−1.. Podaj treść całego zadania, bo coś kręcisz..
5 lis 22:45
aflie: x = 6
Czyli teraz te dwie wartości podstawiam do rów.1?
5 lis 22:47