Fiza:)
Misiek: Wiem że to jest forum matematyki ale mam pytanie czy ktoś mi pomoże rozwiązać to zadanie z
fizyki?:
Wahadło matematyczne o masie m popchnięto minimalną siłą, jaka wystarcza na to, aby wykonało
ono pełny obrót w płaszczyźnie pionowej. Jaka będzie siła naprężenia nici wahadła w momencie
przechodzenia przez położenie równowagi? Tarcie zaniedbać.
5 lis 22:21
aniabb: N=5mg
5 lis 22:34
Misiek: Aniu dziękuję a mogłabyś mi pokazać jak to zrobiłas?
5 lis 22:39
aniabb: poprawka..10mg
5 lis 22:43
Misiek: a z czego skorzystałaś z 2 zasady dynamiki Newtona? I skąd mam wiedzieć jaka jest ta minimalna
siła?
5 lis 22:47
aniabb:

w punkcie A prędkość taka żeby nie spadło ... siła odśrodkowa =grawitacji
podczas spadania z wysokości 2R rozpędza się ..zachowanie energii
| | mv2 | | m9gR | |
na dole prędkość razem v=3√gR więc siła odśrodkowa F= |
| = |
| =9mg |
| | R | | R | |
oraz siła grawitacji mg więc Naprężenie 10mg
5 lis 22:50
Nienor:

Niebieskie to ciężar, różowe to jego składowe, ta pozioma zakrzywia tor ruchu, ta ukośna
równoważy siłę naciągu nici, jest więc jej równa co do wartości.
czyli N=mgcosα, gdzie α to kąt między osią obrotu, a nicią.
5 lis 22:55
Nienor: A nie
aniab ma rację, zapomiałam, że słowo ''wahadło'' jeat tu dla zmylenia przeciwnika
5 lis 22:58
Misiek: Ok dziękuję Wam za poświęcenie mi czasu już rozumiem
5 lis 23:41
aniabb: Patrząc na to wyspana to zasada zachowania energii powinna uwzględniać prędkość więc
E
K w B = E
P w A + E
K w A
| mv2 | | mgR | |
| =mg2R + |
| ⇒ v2=5gR |
| 2 | | 2 | |
Naprężenie 6mg
I sama nie wiem czemu to jest lepiej niż tamto
6 lis 08:04