Analityczna
PuRXUTM: Mam takie zadanie
Przez punkt A=(2,3) poprowadzono prostą odcinającą na półosiach układu współrzędnych odcinki
równej długości. Znajdź równanie tej prostej.
I teraz mam pytanie takie: Wyszły mi 3 możliwości, że ta prosta może przecinać osie układu
współrzędnych w punktach B=(0,0) C=(0,0) lub B=(0,1) C=(−1,0) lub B=(0,5) C=(5,0)
w odp. są tylko 2 proste, czyli to pierwsze rozwiązanie się nie bierzę pod uwagę, Punkt (0,0)
też leży na półosiach ?
Proszę o odpowiedź, nie do zadania

tylko na pytanie
5 lis 22:20
PuRXUTM:
5 lis 22:36
Nienor: Tak leży, ale jakiż to trójkąt ma przyprostokątne długości 0?
5 lis 22:38
PuRXUTM: tu nie ma nic o trójkącie... a odcinki mogą mieć dł. 0 ?
5 lis 22:39
Nienor: według nich chyba nie.
A kojarzy mi się to zadanko tak jakoś z trójkątem.
5 lis 22:41
Mati_gg9225535: punkt ma długośc zblizona do 0

a odcinek to czesc prostej ograniczona dwoma punktami

wiec
nie wypada by odcinek miał 0 c: tak myśle
5 lis 22:42
PuRXUTM: no ale punkty mogą się " pokrywać ", wiem o co wam chodzi

to zadanie dość problematyczne
5 lis 22:43
Mati_gg9225535: no ale jak sie pokrywaja to w sumie( czy teżw czesci wspolnej) daja jeden punkt wiec wychodzi
na to samo

ale Twoje rozumowanie tez ma w sobie coś prawdy
5 lis 22:45
PuRXUTM: dzięki wszystkim
5 lis 22:47
pigor: ... podsumowując powiem tak : z tym punktem (0,0) to przeginasz, a
co do zadania, to spełniają je proste o równaniach w postaci odcinkowej takie :
| x | | y | |
| + |
| =1 /*a≠0 i (x,y)=(2,3) ⇔ ±x+y=a i ±2+3=a ⇔ |
| ±a | | a | |
⇔
x+y=5 lub
−x+y=1 ⇔
x+y−5=0 lub
x−y+1=0 . ...
5 lis 23:15
PuRXUTM: rozwiązanie to wiem, a czemu przeginam z punktem (0,0)
5 lis 23:17