`
Rafał: Szybkie pytanie, jeżeli w zadaniu jest napisane rozwiąż równanie w liczbach całkowitych ,albo
rozwiąż równanie w liczbach naturalnych. Czy istnieje jakaś różnica ?
5 lis 22:15
aniabb: naturalne to tylko dodatnie całkowite
5 lis 22:17
Kejt: w całkowitych zawierają się wszystkie ujemne..(przeciwne do naturalnych)
5 lis 22:17
Rafał: Rozumiem, dajmy taką sytuacje 5x+4y=21 z czego NWD(5,4)=1
Dlaczego więc xo=1 yo=4, z czego to wynika ?
5 lis 22:27
Rafał: Rozumiem ,że jak podstawie 5*1+4*4=21 to lewa równa się prawej.Można to zrobić metodą zgadywaną
i chyba nie ma sensu odwracać algorytmu, tak ?
5 lis 22:29