Wzor Taylora
Olek: Znajdź rozwinięcie w szereg Taylora funkcji f(x)−ln(x+1) dla x
0=0.
Może mi ktoś pokazać schemat postepowania w takich zadaniach na tym prostym przykladzie? Bo nie
do końca to rozumiem
5 lis 22:12
Olek: f(x)=ln(x+1)* ofc
5 lis 22:17
Krzysiek: | | 1 | | 1 | |
f'(x)= |
| = |
| ∑n=0∞ (−x)n |
| | 1+x | | 1−(−x) | |
i teraz scałkuj obustronnie i otrzymasz rozwinięcie funkcji ln(x+1)
5 lis 22:28
Krzysiek: oczywiście przed ∑ powinien być znak równości
5 lis 22:28
Olek: Nie mieliśmy całek jeszcze

. Dasz rade jakoś inaczej?
5 lis 22:28
Olek: | | (−1)n−1*(n−1)! | |
Wyszło mi fn= |
| |
| | (x+1)n | |
Po podstawieniu x
o wychodzi (−1)
n−1*(n−1)!
I teraz do wzoru na taylora?
5 lis 22:36
Krzysiek: tak
5 lis 22:37
Olek: Mam jeszcze cos takiego:
| | ⎧ | e−11−x2 dla x≠0 | |
| Pokazac, ze funkcja | ⎩ | 0 dla x=0 | jest klasy C∞ wykladnik e to
|
czyli jest nieskończenie wiele różniczkowalna, ma nieskonczenie wiele pochodnych. A z tego co
widze ona nie jest nawet ciągła więc się zaciąłem. Jakieś sugestie?
5 lis 22:48
Olek: Ktoś pomoże? Mam jeszcze taką wątpliwość, czy wszystkie funkcje elementarne ( nie zapisane w
sposob taki jak powyżej )sa rozniczkowalne w swojej dziedzinie?
5 lis 23:25