Rozwiąż nierówność
czarnuch71: m−√m2−8≤6
5 lis 21:55
czarnuch71: dodam że wyszło mi: m≥11/3 a w odp książki jest: m≤...
5 lis 21:57
aniabb: D:m∊(−∞;2√2>u<2√2;∞)
m2−12m+36≤m2−8
−12m≤−44
m≥11/3
5 lis 21:58
Piotr:
cos sie chyba nie zgadza .
podstawmy 3
3−
√9−8 ≤ 6
3−1 ≤ 6
2 ≤ 6
wiec sie zgadza
5 lis 22:06
czarnuch71: kurde mam jakiś zawias chyba... Co jest źle?
−√m2−8≤6−m/()2
m2−8≤m2−12m+36
√m2−8≥m−6/()2
m2−8≥m2−12m+36
5 lis 22:06
czarnuch71: przecież te 2 początkowe nierówności to tylko *(−1)
5 lis 22:07
czarnuch71: i jak patrzę to gdybym nie pomnożył *(−1) to znak by pozostał jako ≤
5 lis 22:10
pigor: ... mnie wychodzi coś takiego
m∊(−∞;−2√2>U<113;6> . ...
5 lis 22:11
ICSP: Dziedzina taka jak napisała
ania 
dajmy teraz :
m −
√m2 − 8 ≤ 6
√m2 − 8 ≥ m − 6
Rozpatrujemy w dwóch przypadkach :
1
o m−6 < 0 ⇒ m < 6 − nierówność prawdziwa
dla m > 6 mam :
m
2 − 8 ≥ m
2 − 12m + 36
−12m ≤ −44
ale zauważam ze 11/3 < 6 zatem
Suma rozwiazań z naszych dwóch przypadków to
m ∊ (2
√2 ; +
∞)
koniec zadania
5 lis 22:11
Piotr:
wg mnie cala dziedzina jest rozwiazaniem.
5 lis 22:12
ICSP: tj
m ∊ (−∞ ; −2√2) suma (2√2 ; + ∞)
5 lis 22:12
Piotr:
dlaczego otwarte ?
5 lis 22:13
ICSP: domknięte oczywiście

Za dużo pochodnych
5 lis 22:14
Piotr:
czyli miałem racje
5 lis 22:15
czarnuch71: przypadki rozpatrzyłem w wgl. Ale popatrzcie na mojego posta z 22:06 jak z tych 2 nierówności z
pierwiastkami mogło wyjść co innego?
5 lis 22:16
pigor: ... na razie widzę, że ja się kopnąłem z tą 6−tką ograniczającą. ...
5 lis 22:17
ICSP: kiedy podnosisz dwie liczy ujemne do kwadratu zmieniasz znak nierówności

Poza tym aby podnosić do kwadratu musisz wiedzieć czy dwie strony są dodatnie albo ujemne. Nie
można podnosić do kwadratu gdy jedna jest dodatnia a jedna ujemna
5 lis 22:17
Nienor: Gdzie tu trzeba podnośić do kwadratu liczby ujemne?
W odpowiedzi może być błąd, zwłaszcza jak to jedno z pierwszych wydań.
5 lis 22:22
czarnuch71: Całe zadanie brzmi tak:
Wyznacz te wartości parametru m, dla których oba pierwiastki równania x2−mx+2=0 należą do
przedziału <0,3>
5 lis 22:22
czarnuch71: Matematyka klasa 2LO Kłaczkow 2.151 d) rozwiązanie m∊<2√2,11/3>
5 lis 22:24
czarnuch71: dzięki
ICSP "kiedy podnosisz dwie liczy ujemne do kwadratu zmieniasz znak nierówności"
zaskoczyło mi w mózgu nareszcie
5 lis 22:28
pigor: ... no to teraz jak podałeś treść zadania : Wyznacz te wartości parametru m, dla których oba
pierwiastki równania x
2−mx+2=0 należą do przedziału <0;3> , to możemy pogadać, bo ja to widzę
tak :
niech
f(x)=x2−mx+2 , to warunki zadania opiszę układem nierówności :
m2−8 ≥0 i 0≤ m2≤ 3 i f(0) ≥0 i f(3) ≥0 ⇔
⇔ |m| ≥2
√2 i 0≤ m≤ 6 i 2 ≥0 i 9−3m+2 ≥0 ⇔
⇔ (m≤ −2
√2 lub m ≥2
√2) i 0≤ m≤ 6 i m≤
113 ⇔
⇔ (m≤ −2
√2 lub m ≥2
√2) i 0≤ m≤
113 ⇔
2√2≤ m≤ 113 ⇔
⇔
m∊<2√2;113> . ...
5 lis 23:31