funkcje
Mada666: Jak wyznaczyć dziedzinę i zbiór wartości funkcji?
tutaj wiem, że dziedziną będą D=R−{0}, ale nie umiem sobie poradzić ze zbiorem wartości
b) y= reszta z dzielenia x przez 4
Czy mógłby mi ktoś pomóc? I powiedzieć jak się wyznacza zbiory wartości?
5 lis 21:53
ZKS:
Dla x > 0 zbiór wartości to 1
dla x < 0 zbiór wartości to −1
5 lis 21:55
5 lis 21:56
Nienor: Zbiór wartości możesz wyznaczyć z wykesu. Wiesz jak taką funkcję narysować?
Resztą z dzielenia przez 4 może być 0,1,2,3 i to jest twój zbiór wartości, dziedziną w
oczywisty sposób jest Z, bo tylko w przypadku liczb całkowitych mamy do czynienia z resztą z
dzielenia.
5 lis 21:58
Nienor: A racja tu się wszystko upraszcza. Tak dla ciekawostki dla funkcji typu:
| | x2 | |
f(x)= |
| , można zbadać zbiór wartości przyrównując ją do m i wyznaczyć wszystkie m dla |
| | x+2 | |
jakich funkcja ma rozwiązanie
5 lis 22:00