.
Ada: wykaż, że:
a) jeśli c≠0 i ( a + b −c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab, to a= −b
b) jeśli b≠0 i (a − b +c )2 = a2 + c2 − 2ab +2ac, to b=2c
5 lis 21:38
PuRXUTM: ja bym wymnożył to po lewej stronie powinno się coś poredukować i wyjść
5 lis 21:41
Ada: niestety nie wiem co ma wyjść i jak
5 lis 21:44
Nienor: (a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2bc+2ac jakie muszą być watości a i b, żeby 2ac i 2cb się
zredukowało?
5 lis 21:47
irena_1: a)
(a+b−c)2=a2+b2+c2+2ab−2ac−2bc=a2+b2+c2+2ab
−2ac−2bc=0
−2c(a+b)=0
c=0 lub a+b=0
Ponieważ c≠0, więc musi być a+b=0, czyli a=−b
5 lis 21:47
irena_1: b)
(a−b+c)2=a2+b2+c2−2ab+2ac−2bc=a2+c2−2ab+2ac
b2−2bc=0
b(b−2c)=0
b≠0, więc musi być b−2c=0,
czyli b=2c
5 lis 21:51
ZKS:
(a + b − c)2 = (a + b + c)2 − 2(ab + ac + bc) + 2ab
−4c(a + b) = 2c(a + b) jeżeli c ≠ 0 to mogę podzielić obustronnie przez c
−2(a + b) = (a + b)
−3(a + b) = 0 ⇒ a = −b
5 lis 21:51
ZKS:
Poprawiam
−4c(a + b) = −2c(a + b)
2(a + b) = (a + b)
a + b = 0
a = −b
5 lis 21:54