Premutacje
Przemek : siemanko wie ktoś jak zrobić takie zadanie?
siedem osób ktore oznaczymy literami A,B,C,D,E,F,G, ma zajac siedem sasiednich miejsc w jednym
rzedzie w kinie. na ile sposobow mogea one usiasc tak aby:
a)osoby D,E siedziały obok siebie w podanym porządku
b)osoby D,E siedziały obok siebie w dowolnym porzadku
c) osoby A,B,C siedzialy obok siebie w podanym porzadku
d)osoby A,B,C siedziały obok siebie w dowolnym porzadku
e) między osobami F,G siedzialy tylko dwie osoby
5 lis 21:35
aniabb:
a) 6*5!
b) 2*6*5!
c) 5*4!
d) 3!*5*4!
e) 4*2*5!
5 lis 21:42
Nienor: Rysujesz 7 kreseczek i ustawiasz.
W pierwszym przypadku D i E mogą siedzieć na pierwszych dwóch krzesłach, na pozostałych 5
pozostałe literki permutują na 5! sposobów. Mogą też siedzieć na drugiej i trzeciej kreseczce,
pozostali dalej permutują na 5! sposobów. I tak dalej do wyczerpania kreseczek. Wyniki
sumujesz (bo albo pierwsza sytuacja, albo druga, itp.)
Drugi przypdaek od pierwszego różni się tym, że D i E permutują na 2! sposobów, w praktyce
przemnażasz to co w pierwszym przez 2.
c i d analogicznie jak w pierwszych tylko więcej stałych.
W e praktycznie to samo, tylko szybciej skończą ci się kreseczki, bo między literki F i G
wciskasz dwie inne.
5 lis 21:42
irena_1: a)
Osoby D i E mogą zając miejsca na 6 sposobów (12, 23, 34, 45, 56, 67).
Pozostałe− dowolnie
6*5!=6!=720
b)
Osoby D i E mogą zająć miejsca na 6*2=12 sposobów. Pozostałe− dowolnie
12*5!=2*6!=1440
d)
A, B, C mogą zająć miejsca na 5 sposobów, doliczając jeszcze przestawienia, czyli takich
możliwości jest 5*3!, pozostałe− dowolnie
5*3!*4!=3!*5!=6*120=720
e)
Możemy wybrać miejsca dla F i G na 4 sposoby (14, 25, 36, 47).
Przestawiamy kolejność na 2! sposobów
Pozostałe− dowolnie
4*2!*5!=8*120=960
5 lis 21:43
Nienor: Z tego mojego powinno wyjść to samo, co
aniabb, tylko moje jest bardziej łopatologicznie,
bez kombinacji
5 lis 21:44