matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
z góry dzięki
Ada:
wyprowadź wzór: a) ( a+ b +c)
2
= a
2
+ b
2
+ c
2
+ 2ab + 2bc + 2ac b) (a − b − c)
2
= a
2
+ b
2
+ c
2
− 2ab + 2bc − 2ac
5 lis 21:30
PuRXUTM:
może po prostu (a+b+c)
2
=(a+b+c)(a+b+c)=... i wymnóż
to samo w b
5 lis 21:31