Funkcja homograficzna
Kuba: Witam.
Mam oto takie zadanie :
W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych wszystkich punktów płaszczyzny o
współrzędnych (a;b), dla których funkcja f(x) = ax+2x+b jest funkcją homograficzną,
malejącą w każdym z przedziałów: .(−∞;2), (2;∞)
No to idąc na logikę b = −2 więc f(x) = u{ax+2}(x−2} dalej ? Doprowadzić w liczniku do funkcji
kanonicznej ?
5 lis 21:28
Kuba: No to idąc na logikę b = −2 więc f(x) = ax+2x−2 dalej ? Doprowadzić w liczniku do funkcji
kanonicznej ?
5 lis 21:28
Kuba: Znalazłem tutaj :
http://www.zadania.info/933465 ale te licznikowe przekształcenie mi nie wychodzi wgłowie, mógłby ktoś
napisać krok po kroku to owe przekształcenie ?
5 lis 21:36