Zbadac ciaglosc funkcji
Gocek:
witam ! prosze nie tyle o rozwiazanie co o nakierowanie na droge prowadzaca do rozwiazania.
zgaduje ze jesli nie mam podanych przedzialow musze obliczyc dziedzine i sprwadzic punkty
ktore do niej nie naleza, mam racje ? Tylko ta wartosc bezwzgledna mnie martwi.
z gory dzieki za wszelka pomoc
PW: Mianownik
|4x−x
3| = |x(4−x
2)| = |x| |4−x
2| przyjmuje wartość 0 dla x=0 lub x=−2 lub x=2, te liczby nie
należą więc do dziedziny. Dla pozostałych x (czyli w całej dziedzinie funkcji f) można
zauważyć, że
czyli
| | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| lub f(x) = − |
| |
| | |x| | | |x| | |
w zależności od znaku funkcji 4−x
2.. Jest ona dodatnia na przedziale (−2, 2), a więc |4−x
2| =
4−x
2, a więc − po uwzględnieniu, że 0 nie należy do dziedziny funkcji f − mamy
| | 1 | |
f(x) = |
| dla x∊(−2,0)∪(0,2), |
| | |x| | |
| | 1 | | 1 | |
czyli f(x) = − |
| dla x∊(−2,0), f(x) = |
| dla x∊(0,2) |
| | x | | x | |
Dla pozostałych x, czyli dla x∊(−
∞,−2)∪(2,
∞)
to znaczy
| | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| dla x∊(−∞,−2), f(x) = − |
| dla x∊(2,∞). |
| | x | | x | |
Podsumowanie:
| | 1 | |
f(x) = |
| dla x∊(−∞,−2)∪(0, 2) |
| | x | |
| | 1 | |
f(x) = − |
| dla x∊(−2,0)∪(2,∞). |
| | x | |