Najprostsza nierówność trygonometryczna
mesia666: Mam w notatkach taką nierówność
2sin(2x−π) > √2 / :2
sin(2x−π) > √2/2
π/4+2kπ < 2x−π < 3π/4+2kπ
i dalej jest wyliczenie tej nierówności na dole to już nie będę się rozpisywał, bo głównie
chodzi mi o to skąd się wzięła ta trzecia linijka. Rozumiem, że 2x−π w środku nierówności jest
to liczba, która jest w drugiej linijce w sinusie, ale pozostałe? i dlaczego dwie nierówności
się zrobiły?
5 lis 21:11
Mila:

g(x)=sinx zielony wykres
Nierówność
| | √2 | |
sin(2x−π) > |
| oznacza , że szukamy argumentów (x) dla których wykres |
| | 2 | |
| | √2 | |
g(x) leży nad prostą y= |
| |
| | 2 | |
zatem:
| | √2 | | π | | 3π | |
sin(2x−π)= |
| ⇔2x−π= |
| +2kπ lub 2x−π= |
| +2kπ (graniczne wartości) |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
stąd:
5 lis 22:29