całka
Łukasz: Znajdź calkę (całkowanie przez częsci i rekurencja)
∫ xn e−x dx
(góra ∞ dół 0)
Pomoże ktoś?
5 lis 21:09
Krzysiek:
u=xn v'=e−x
u'=nxn−1 v=−e−x
∫xn e−x dx =−xn e−x +n∫xn−1 e−x dx
u=xn−1 v'=e−x
u'=(n−1)xn−2 v=−e−x
∫xn e−x dx =−xn e−x +n∫xn−1 e−x dx =−xn e−x −nxn−1 e−x +n(n−1)∫xn−2
e−x dx =...
−xn e−x |0∞ =0+0=0
podobnie kolejne wyrazy są równe zero więc zostaje:
n(n−1)...(n−(n−1)) ∫xn−n e−x dx =n! (−e−x )|0∞ =n! (0−(−1))=n!
zatem: ∫0∞ xn e−x dx =n!
5 lis 21:22
Łukasz: Dziękuje bardzo za pomoc!
Już rozumiem
Pozddrawiam
5 lis 21:23