Funkcja odwrotna
Machine: Niech ktoś sprawdzi:
Znajdź funkcję odwrotną i jej dziedzinę dla f(x)=x2−4x+2 której dziedzina =
(−nieskończoność,−2)
Jest nią wg mnie f(y)=√y+2+2, zbiór wartości tej funkcji to (2,+ nieskończoność).
Zbiór wartości odwrotnej i dziedzina pierwotnej się nie pokrywają, więc dziedzina odwrotnej
jest pusta.
5 lis 21:01
Nienor: f:(−∞;−2)→Y, gdzie (−2;+∞)⊂Y
f−1:Y→(−∞;−2), taka że
f−1(y)=x⇔y=x2−4x+2
y=(x−2)2−2
y+2=(x−2)2
x=−√y+2+2
o ile gdzieś się nie zamotałam to tak ma być, bo tu nie masz nigdzie powiedziane jaka jest
przeciw dziedzina.
5 lis 21:10
Mila: Kto Ci podał, że szukamy odwrotnej dla x<−2 ?
5 lis 23:59