iksy
Ada: Oblicz wartość wyrażenia:
(2x+3y)(2x−3y) − (2x−3y)2 dla x = √√10−3, y = √√10+3
Nie mogę się z tym uporać, dzięki za pomoc.
5 lis 20:49
Mati_gg9225535: wymnóż pierwsze nawiasy lub skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia a
2−b
2=(a−b)(a+b) i drugi
nawias podnieś do kwadratu za pomocą wzoru (a−b)
2=a
2−2ab+b
2 uprość co sie da a potem
podstaw
5 lis 20:52
Ada: Wychodzi mi −6xy i nie wiem za bardzo jak obliczyć te pierwiastki.
5 lis 20:53
Ada: Pomuszcie mi
5 lis 20:58
ICSP: a mi wychodzi − 12xy − 9y
2
5 lis 20:59
Nienor: −6√(√10−3)(√10+3)=
5 lis 21:00
Nienor: 4x2−9y2−4x2+12xy−9y2=12xy−18y2
hmm...
5 lis 21:02
krystek: −12x8y=−12√(√10−3)(√10+3)=−12√10−9=
5 lis 21:02
krystek: miało być −12 x*y
5 lis 21:02
Eta:
4x2−9y2 − 4x2+6xy −9y2 = 6xy−18y2
6√(√10−3)(√10+3)−18(√10+3)=6√10−9−18√10−54=....
5 lis 21:02
Ada: Ale jak? Ja mam 4x2−9y2 − 4x2−6xy+9y2 co daje −6xy. Czy muszę to objąć jakimiś dziwnymi
nawiasami?
5 lis 21:03
Eta:
No tak

....... też zamiast 6xy ........ ma być 12xy
5 lis 21:04
Eta:
4x2−9y2−(4x2−12xy+9y2) = 4x2−9y2 −4x2+12xy −9y2=.....
5 lis 21:05
Eta:
Już jasne?
5 lis 21:07
Ada: a jak ma te wszystkie pierwiastki obliczyć?
5 lis 21:09
Ada: pomoże ktoś obliczyć pierwiastki do ostatniego wyniku?
5 lis 21:18
ds:
5 lis 21:20