Definicja pochodnej funkcji
Anna: Gdzieś robię ciągle ten sam błąd, przez co wyniki częściowo różnią mi się od tych, które są w
odpowiedzi, potrzebuję, żeby ktoś rozpisał mi krok po kroku choć jeden przykład do zadania :
Korzystając z definicji pochodnej funkcji wyznaczyć pochodne następujących funkcji :
f (x) = √8x−1
5 lis 20:45
Krzysiek: | | √8(x+h)−1 −√8x−1 | |
limh→0 |
| |
| | h | |
| | a2 −b2 | |
i teraz skorzystaj ze wzoru w liczniku: a−b= |
| |
| | a+b | |
5 lis 20:50
Anna: wiem, z czego mam skorzystać, ale mi wychodzi błędny wynik ostateczny , wychodzi mi −2 /
√8x−1, dlatego chciałam,żeby ktoś mi to całościowo rozpisał, nie mogę znaleźć błędu, a coś
musi być źle
5 lis 21:07
Krzysiek: to pokaż jak liczysz.
5 lis 21:09
Anna: | | √8x+8h−1 −√8x−1 | |
lim = |
| * U{√8x+8h−1+ √8x+1}/ {√8x+8h−1+ √8x+1} = |
| | h | |
| | 8x +8h −1 −8x −1 | |
lim |
| |
| | √8x−1 | |
5 lis 21:25
Nienor: Dlaczego znikło ci √8x+8h−1?
5 lis 21:26
Krzysiek: w liczniku na końcu jest +1
a w mianowniku masz h(√8x+8h−1 +√8x−1)
5 lis 21:26
Anna: a nie jest w liczniku 0 ? i w tym mianowniku skąd się biorą dwa minusy przy jedynkach? skoro
korzystam ze wzoru to nie powinien być w jednym +,a w drugim − ?
5 lis 21:36
Anna: za każdym razem wychodzi mi jakoś zupełnie inaczej, pogubiłam się już
5 lis 21:37
Krzysiek: | √8x+8h−1 −√8x−1 | | 8x+8h−1−(8x−1) | |
| = |
| = |
| h | | h(√8x+8h−1+√8x−1) | |
| | 8h | | 8 | |
= |
| → |
| |
| | h(√8x+8h−1+√8x−1) | | 2√8x−1 | |
5 lis 21:41