baaaaaardzo prosze o pomoc
miska: baaaardzo prosze o pomoc

punkty A=(−2,12) i B(6,−2) sa wierzchołkami trójkąta prostokątnego abc o kacie prosttym przy
wierzchołku C. oglicz wspolrzedne C wiedzac ze lezy on na prostej o rownaniu x+3y=22. rozważ
wszystkie przypadki
5 lis 20:41
dero2005:

oblicz długość odcinka AB, BC, AC podstaw do pitagorasa i ułóż układ równań z drugim równaniem
x + 3y = 22
5 lis 21:18
dero2005:
mnie wyszło C1(10, 4) C2(−5, 9)
5 lis 21:48
miska: jak oblicze BC i AC skoro nie mam wspołrzednych C
5 lis 22:49
aniabb: wstawisz C(22−3y ; y) i będziesz miała równanie z niewiadomą y
5 lis 22:54
miska: i tak jak pisał dero2005 obliczyc odcinek BC i AC z takimi wspołrzednymi C?
5 lis 22:55
PuRXUTM: tak
5 lis 22:56
miska: i wyjdzie mi, ze AB to √260 a BC √256−96y+9y2+√y2 +4y+4 ? ... i?
5 lis 22:58
aniabb: pitagorasa
5 lis 22:59
miska: z taka postacia odcinka BC?
5 lis 23:02
miska: z taka postacia odcinka BC?
5 lis 23:02
aniabb: BC to 1 pierwiastek z tej sumy
5 lis 23:09
Mila:

A=(−2,12) i B(6,−2)
AB jest przeciwprostokątną.
Obliczam wsp. Srodka AB
| | −2+6 | | 12+(−2) | |
S=(xs;ys)=( |
| ; |
| )=(2;5) |
| | 2 | | 2 | |
równanie okręgu o środku (2,5) i r=
√65
(x−2)
2+(y−5)
2=65
Punkt C to punkt przecięcia okręgu i prostej; x+3y=22⇔x=22−3y
(22−3y−2)
2+(y−5)
2=65
po rozwiązaniu: y
1=4 lub y
2=9
x
1=22−3*4=10 lub x
2=22−3*9=22−27=−5 stąd
C
1=(10;4) i C
2=(−5;9)
Kąty C są proste jako wpisane w okrąg oparte na średnicy
5 lis 23:09
miska: dziękuje
5 lis 23:16
Mila: Proszę, wszystko jasne?
5 lis 23:20