zbieżność szeregów
OKLKS: zbadaj czy szereg jest zbieżny bezwzględnie czy zbieżny ale nie bezwzględnie?
5 lis 20:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to lecisz warunki zbieżności ... w czym problem
5 lis 20:27
Krzysiek: czy aby na pewno tak wygląda ten przykład?
np. zamiast sin nie ma cos ?
przecież licznik jest ciągle równy zero (a zapewne miał być naprzemienny )
5 lis 20:31
OKLKS: no robię z kryterium Cauchy'ego i wychodzi w liczniku n√sin nπ, i co z tym zrobić?
5 lis 20:31
Godzio:
sin(nπ) = 0
5 lis 20:31
OKLKS: na stówę jest sin
5 lis 20:32
OKLKS: czyli wyjdzie 0/1=0<1 czyli zbieżny bezwzględnie?
5 lis 20:32
Godzio: | | sin(nπ) | |
∑ |
| = ∑0 = 0 −− zbieżne |
| | n2 | |
5 lis 20:33
OKLKS: oks, chyba ogarniam

Dzięki.
5 lis 20:35