Dziwne zadanie z zapisem w postaci potęgi
Lukashem: Hej ! zapisać liczbę 1100 w postaci potęgi o wykładniku 10
Pozdrawiam i proszę o pomoc
5 lis 20:16
krystek: 1100=11*102=1,1*103
5 lis 20:20
Lukashem: Nie rozumiem. No piszę, że mamy 1100 przedstawi w postaci x10, lez 1.1*103 nie jest takiej
postaci.
5 lis 20:22
Lukashem: x10
5 lis 20:23
pigor: ... a, czy ja dobrze rozumiem

1100= 0, 0000001100 *10
10 . ...
5 lis 20:24
krystek: ?
5 lis 20:29
Lukashem: no ja już zgłupiałem. 1100 trzeba zapisać tak, aby pomnożone przez siebie dziesięć razy x dało
1100.
5 lis 20:30
aniabb:
a może (p10{1100})10
5 lis 20:31
Lukashem: Ja jedyny sposób jaki tu widzę to : (11001/10)10
5 lis 20:34
aniabb: ech..pierwiastki 10tego stopnia się nie łapią ..
{5√√1100)10
5 lis 20:34
pigor: ... a ja sądzę, że chodziło tu o postać (notację) wykładniczą zapisu liczby, a
Lukashem sobie ot tak − po swojemu − zadał pytanie i nie ma dyskusji , a więc
druga postać
Krystka z godziny 20
20 jest poprawna . ...
5 lis 20:42
krystek: O 20,30 zainteresowany zapisał coś czego sam nie rozumie!
5 lis 20:46
Lukashem: Jak nie rozumiem : D No 1100 w postaci potęgi liczby x o wykładniku 10.
To co w tym rozumowaniu zle

? Pozdrawiam !
5 lis 20:55
pigor: ... pomylił autor pytania (postu) wykładnik z podstawą potęgi , która to miała być 10

, a
nie wykładnik 10 i nie ma dyskusji , a jak chce tkwić w swoim uporze to niech mu będzie ...
jutro skompromituje się na lekcji i tyle, znikam . ...
5 lis 21:05
Lukashem: Po pierwsze nie chodzę do szkoły już

a po drugie koleżance chciałem pomóc ! a ona w zaparte
nadal, że to wykładnik ; (
5 lis 21:15
Nienor: 11=10log11
5 lis 21:19
Lukashem: faktycznie... wielkie dzięki o to chodziło ; ) o tym zapomniałem
5 lis 21:33
pigor: ... , nie wiadomo, czy się śmiać, czy płakać

pozdrawiam
Lukashem−a . ...
5 lis 21:39
pigor: ... a

chyba już wiem , zapewne należało liczbę 1100 zapisaną
w układzie dwójkowym zapisać w układzie dziesiętnym

. , czyli np.
11002= 1*2
3+1*2
2+0*2
1+0*2
0= 8+4+0= 12
10=
12 ...
6 lis 17:33