coś dla ambitnych (proszę o pomoc)
jadzia: Objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 6√3, a kąt nachylenia krawędzi bocznej
do podstawy wynosi 30° . Oblicz długość krawędzi bocznych.
5 lis 20:12
jadzia: ktoś ma jakiś pomysł

sorry za spam..
5 lis 20:30
dero2005:

V = 6
√3
P
p*h = 18
√3
h
p2*h = 54
h
p3 = 81
√3
h
p =
3√81√3
| | 4√3 | | 4√3 | |
l = |
| hp = |
| *3√81√3 = 4 |
| | 9 | | 9 | |
5 lis 20:52
dero2005:
w trzecim wzorze zamiast tego co jest powinno być
5 lis 21:03
Stig: Sorry, że bez rysunku, ale nie działa mi ta opcja. (nie wiem czemu)
Narysowałem tę figurę, a następnie oznaczyłem jej krawędź podstawy jako 'a', a wysokość
graniastosłupa jako 'h'. Rysując obok trójkąt prostokątny o wysokości 'h' i kątem 30 stopni
miedzy krótką przyprostokątną, a przeciwprostokątną widzę, że jest to trójkąt "szczególny"
(katy 30,60,90). Teraz już wiem, że poszukiwana długość krawędzi bocznej ma dł. '2h', a krótka
przyprostokątna 'h√3'.
Objętość V=1/3 Pp*h − Pp − pole podstawy
Pp=1/2*a*h√3
Podstawiam
V=1/3*1/2*a*h√3*h
Teraz do szczęścia brakuje mi dł. 'a', więc próbuje uzależnić jakoś 'a' od 'h'.
Patrzę na kawałek podstawy całej figury i mam trójkąt równoramienny o podstawie 'a' i ramionach
h√3. Kąty w tym trójkącie to 120 i 30 stopni. Dziele ten trójkąt na dwie równe części i
znowu mam trójkąt szczególny o dł. 1/2a i hp[3]. teraz mogę odczytać, że
1/2a=3/2h, więc a=3h.
Teraz mam już wszystko i podstawiam
V=1/3*1/2*a*h√3*h
V=1/3*1/2*3h*h√3*h
h3=V*2/3 * 1/√3
V=6√3 − z treści zad.
h3=4, więc h=3√4
szukana krawędź ma dł. '2h', wiec ostatecznie 2*3√4
5 lis 21:10
patryk: | | 2 | |
dero co to za wzor |
| √3hp? |
| | 3 | |
7 lis 19:39
patryk: i skad sie wzial?
7 lis 19:42
patryk: prosze powiedzcie tylko skad sie to wzielo i bedzie wszystko jasne
7 lis 19:54
dero2005:
| | 4a2−a2 | | 3a2 | |
hp = √a2 − (a2)2 = √a2 − a24 = √ |
| = √ |
| = |
| | 4 | | 4 | |
to było z pitagorasa , teraz liczymy a w zależności od h
p
2h
p = a
√3 |:
√3
| | 2hp | | √3 | | 2 | |
a = |
| * |
| = |
| √3hp |
| | √3 | | √3 | | 3 | |
7 lis 20:49