:)
Jagoda: |x−3| ≥ −1
5 lis 20:07
Saizou : x∊R a pomyśl dlaczego?
5 lis 20:08
krystek: x∊R
5 lis 20:08
Jagoda: baaardzo proszę o wytłumaczenie
5 lis 20:08
konrad: czym jest wartość bezwzględna?
5 lis 20:09
Jagoda: odległością od zera na osi ?
5 lis 20:10
konrad: no, a jaka nie może być odległość ?
5 lis 20:12
Saizou : a znasz coś takiego
a dla a≥0
lal=
− a dla a<0
5 lis 20:12
Jagoda: ≥0 ?
5 lis 20:12
Jagoda: owszem
5 lis 20:13
Jagoda: tzn nie może być ujemna chyba
5 lis 20:13
krystek:
5 lis 20:14
Saizou : np.
l−3l=3 l0,5l=0,5 l−1235l=1235 itd, zatem jaki jest wniosek
5 lis 20:15
Jagoda: no tak, ale przecież liczby rzeczywiste są też ujemne
5 lis 20:15
krystek: A możesz podać z jakiej liczby wartość bezwzględna jest ujemna?
5 lis 20:17
Jagoda: wartość bezwzględna jest nieujemna
5 lis 20:17
Saizou : zatem.... lxl≥0 zawsze
5 lis 20:18
krystek: czyli dodatnia lub zero!
5 lis 20:18
pigor: ... no to narysuj sobie wykres funkcji
y= |x−3| (musisz umieć

) ,to
zobaczysz , że
y ≥0 , więc tym bardziej y ≥−1 dla każdego x∊R i tyle . ...
5 lis 20:20
Jagoda: to w jakich przypadkach jeszcze przy takich nierównościach x∊R?
5 lis 20:21
Jagoda: widzę, że wszyscy stracili cierpliwość
5 lis 20:31
krystek: Ix−8I>−10
5 lis 20:33
Jagoda: a da się do tego dojść jakoś to rozwiązując?
5 lis 20:34
5 lis 20:40