monotoniczność i ekstrema
Zuza: monotoniczność i ekstrema:
pomoże ktoś?
5 lis 19:51
5 lis 19:53
Zuza: Jak to rozpisze, to mi sprawdzisz?
5 lis 19:55
Krzysiek: tak
5 lis 19:55
Zuza: D: x∊(−∞,−1)∪(1,+∞)
| | 1 | | 2x−2x(x2−1) | | 4x−2x3 | |
f'(x)= |
| *2x−2x= |
| = |
| narazie dobrze? |
| | x2−1 | | x2−1 | | x2−1 | |
5 lis 20:03
krystek: Źle pochodna drugiego składnika
5 lis 20:07
Zuza: widzę błąd
5 lis 20:09
Zuza: | | 2x(x2−2) | |
wyszło mi |
| |
| | (x2−1)2 | |
5 lis 20:17
Krzysiek: ok
5 lis 20:21
Zuza: jak mam wyrażenie (x−5)2, to pochodna będzie po prostu 2(x−5) ?
5 lis 20:39
krystek: tak ponieważ x'=1
5 lis 20:41
Zuza: A pomoże ktoś rozpisać taki przykład::f(x)= (x−5)2*3√(x+1)2?
5 lis 20:47
krystek: już wcześniej liczyłas . A teraz pochodna iloczynu
5 lis 20:49
Zuza: | | 2 | |
2(x−5)*3√(x+1)2+(x−5)2* |
| ? |
| | 3*3√x+1 | |
5 lis 20:51
Krzysiek: ok
5 lis 21:00
Zuza: i co tu można dalej zrobić?
5 lis 21:55
5 lis 22:18