Oprocentowanie złożone
Adam: Oblicz wartość początkowa kapitału, jeśli po 2 latach inwestycji oprocentowanej 6% przy
kapitalizacji co trzy miesiące wartość obecna wynosi 7322,20
No więc mam wzór PV=FV* 1/[(1+r/m)
n*m]
m=4
n=2
r=0,06
No ale FV to wartość przyszła... wiec jak policzyć wartość początkową
pigor: ... jak to jak

podstaw pod "swój" wzór, bo PV to właśnie szukana wielkość,
a FV=7322,20 to ta przyszła , czyli tu obecna, a więc lepiej wczytaj się w treść,
ze zrozumieniem , gdzie kluczowym słowem jest "jeśli" . ...