wykres
helpp: wykres y= IsinxI+IcosxI
kto mi rozpisze
wiem że sin(90−x)=cosx
jak zamienić cosx na sinx
5 lis 19:36
helpp: odświeżam kto wie jak to narysować
5 lis 20:00
helpp: odświeżam
5 lis 20:20
helpp: ref
6 lis 17:19
PW: Jakieś wyobrażenie o wykresie można mieć po podniesieniu do kwadratu:
y2 = (IsinxI+IcosxI)2 = IsinxI2+IcosxI2 + 2 IsinxIIcosxI = 1 + I2sinxcosxI = 1+|sin2x|.
To umiemy narysować (mam nadzieję), a więc i narysujemy y = √1+|sin2x|.
7 lis 00:50
7 lis 01:21
Mila:

y=|sinx|
Raczej nie przekształcaj. Narysuję Ci w 3 etapach, abyś zrozumiał.
I) g(x)=sinx (zielony)
odbijasz symetrycznie względem osi OX, tę część wykresu, ktora znajduje pod osiąOX
otrzymasz h(x)=|sinx| (różowy )
7 lis 20:56
Mila:

2) y=|cosx| Niebieski
7 lis 21:01
Mila:

Teraz w jednym układzie wsp. y=|sinx| i y=|cosx|
Rysujesz szkic f(x)=|sinx| +|cosx|
Dla czerwonych argumentów zostaje wartość niebieskiego wykresu, a na zielonej przerywanej
zwiększona dwukrotnie, bo obie funkcje mają taką samą wartość.
f(x)=|sinx|+|cosx| pomarańczowy wykres.
7 lis 21:10