Mógłby ktoś sprawdzić.?
Jacek: Mógłby ktoś sprawdzić.?
Beczka ma kształt walca o wysokości 1.2m i promieniu podstawy 50cm. Ile litrów farby zmieści
się w 5 takich beczkach?
r = 50cm = 5dm
h= 1.2m = 12dm
V=Pp *H
V= π r2 * H
V= π 52 * 12
V = 25π *12
V = 300 π dm2
300π * 5 = 1500 dm3 =1500l
14 maj 23:23
♊: błąd w tej linijce: 300π * 5 = 1500 dm3 =1500l
Co się później stało z π ?
14 maj 23:28
Jacek: no wlasnie nie wiem. czy go też należy pomnożyć. czy ma zostać.
300π*5 = 1500 π dm3 = 1500π l
a teraz będzie dobrze.?
14 maj 23:30
Basia: Tak dobrze
14 maj 23:35