.
buubuu2: wyznacz cosinus kata miedzy dwoma scianami bocznymi w ostroslupie prawidlowym szesciokatnym.
krawedz podstawy wynosi a, krawedz boczna rowna sie 6a.
irena_1: h− wysokość ściany bocznej opuszczona na krawędź podstawy
k− wysokość ściany bocznej opuszczona na krawędź boczną
Z pola ściany bocznej:
ah=6ak
p− krótsza przekątna sześciokąta podstawy
p=a
√3
Masz tutaj trójkąt równoramienny o podstawie p i ramionach k.
Kąt między ścianami bocznymi to kąt między ramionami tego trójkąta.
Z twierdzenia cosinusów:
| | √143 | | √143 | |
(a√3)2=2*( |
| a)2−2*( |
| a)2cosα |
| | 12 | | 12 | |
| | 143 | | 143 | |
3a2= |
| a2− |
| a2 cosα |
| | 72 | | 72 | |
α≈180
0−59
0=121
0