parametry
hohoho: dla jakich wartości parametru m nierówność (x−3m)(x−m−3)<0 jest spełniona przez każdą liczbę
rzeczywistą należaca do przedziału <1,3>
5 lis 19:22
konrad: (3m=1 ⋀ m+3=3) ⋁ (3m=3 ⋀ m+3=1)
5 lis 19:24
hohoho: dalej nie rozumiem. możesz mi to wytłumaczyć ?
5 lis 19:26
krystek: Po lewej stronie masz nierówność stopnia drugiego
(x−x1)(x−x2)<0
przyjmuje wartości ujemne dla x∊(x1;x2)
5 lis 19:28
hohoho: dalej nie czaje .. nie da sie tego po prostu uporzadkowac i wymnozyc
5 lis 19:32
konrad: można
5 lis 19:35
hohoho: czyli x2−xm−3x+3mx+3m2+9m i co teraz
5 lis 19:40
konrad: uporządkuj to tak by mieć x2+(coś tam)x+wyraz wolny
5 lis 19:42
hohoho: i wówczas jakie załozenia ?
5 lis 19:44
konrad: hmm, ale tą metodą będzie jednak za dużo zabawy, bo najpierw oczywiście zał. Δ>0 ale potem zał.
na pierwiastki, że muszą być w przedziale <1,3> i zabawa z tymi wzorkami...
5 lis 19:52
konrad: tylko, że z kolei wg. tego co ja podałem to wyjdzie, że nie ma takich m

chyba coś zamotałem
5 lis 19:53
hohoho: a mogłbys mi to rozwiazac tak z poczatku zeby wiedział o co chodzi (ta twoja metoda, Twoją*
5 lis 19:55
konrad: no ale właśnie teraz nie wiem czy moja metoda jest dobra

pomoże ktoś?
5 lis 19:56
konrad: a nie sorry, czekaj
5 lis 20:03
konrad:
3m=1 ⋁ m+3=3
3m=3 ⋁ m+3=1
m=1 ⋁ m=−2
5 lis 20:08
hohoho: rozwiazanie zadania to (0,1/3)
5 lis 20:10